Een kast of dressing op maat: 3 tips voor het opbergen en organiseren van kledij.

Steeds meer laten mensen een kledingkast op maat maken. Een dressing of kast is niet langer louter functioneel, maar liefst ook passend bij zowel het interieur als de gebruiker. Natuurlijk kan je een kast van dertien in een dozijn in elkaar knutselen, maar een interieurspecialist houdt rekening met ergonomie, design en een efficiënte indeling.

 

De tips en tricks voor een optimale vormgeving en indeling van een kast zijn eindeloos, maar we geven je hieronder graag enkele belangrijke aandachtspunten mee.

 

Open of gesloten kast?

In je leefruimte geef je jezelf met de eerste optie een beetje bloot aan anderen. Leuk, dat wel, maar zorg ervoor dat je dit gestructureerd doet en met oog voor detail. Want aan rommel heeft niemand wat.

Stof kruipt waar het niet gaan kan. Zeker bij open kasten. Voor je garderobe raden we daarom gesloten kasten aan (hoe leuk die open dressings op Pinterest ook lijken). De uitvoeringsmogelijkheden van gesloten kasten zijn ruim: van schuifdeuren of scharnierdeuren tot lades, maar tegenwoordig zien we steeds vaker het beste van twee werelden: gesloten kasten, met enkele open ‘vakken’ voor de persoonlijke toets.

Laat je kasten vooral opgaan in je interieur, rekening houdende met wat je al hebt aan meubels. Wil je een eyecatcher, of net een haast onzichtbare ingebouwde kast? Aan jou de keuze. Zolang het niet vloekt met de stijl van de ruimte.

 

Denk aan lijf en leden

Kijken we naar de opstelling, dan speelt het ergonomische een belangrijke rol. Wat je het vaakst nodig hebt, stop je niet onderaan je kast, of op moeilijk te bereiken plaatsen. Zorg dat je geen verrekking oploopt wanneer je je lievelingsjurk uit de kast haalt. Verwerk je wasmachine in de berging op hoogte, met een uitschuifbaar tablet voor je wasmand. En maak dat je comfortabel aan de mooi ingewerkte bureautafel zit.

Bij de kastindeling speelt dan weer mee hoeveel en welke spullen je kwijt wilt. Heb je veel vesten, kleedjes of broeken? Dan kom je niet toe met een hangbar van 60 cm. Heb je vele kleinere spullen? Maak dan gebruik van lades. Weliswaar iets duurder dan gewone legplanken, maar je zal merken dat je alleen zo de diepte van kasten optimaal benut én overzichtelijk houdt.

En de karrevracht aan schoenen, die je eerder uitzonderlijk draagt? Die kan je kwijt op praktische uitschuifbare schoenentabletten in een aparte schoenenkast. Schoenen houden we ook graag apart van de andere kledij, want je wil toch niet dat de schoenen die je regelmatig draagt, geur afgeven aan jouw fris gewassen kledij?

Voorzie ook zeker een vrije ruimte met hangroede om gedragen kledij te laten verluchten. Geen rommeltje op een stoel, of overdreven grote berg (onnodige) was.

 

Haal alles uit de kast

Je staat ervan versteld hoeveel spullen je elk jaar opnieuw verzameld. Helaas neemt de ruimte in je kasten niet gradueel toe. Hieronder vind je vier tips die je kunnen helpen bij het ordenen, opruimen en opbergen van je kledingkast.

 

  1. Regel nummer één: niet bijhouden, om bij te houden. Laat je iets onaangeroerd in de kast, breng het naar de kringloop en laat anderen ervan genieten. Ook jij wordt niet graag verwaarloosd, toch? Én, weer ruimte voor iets nieuws. Evalueer elk stuk afzonderlijk op zijn meerwaarde.
  2. Na deze oefening kies je een vaste locatie voor elk van de overige dierbare spullen die je wil houden. Breng er structuur in, en hou hieraan vast.
  3. Zoek ongebruikte ruimten op en laat er een mooie ingemaakte kast van maken: onder het bed, onder de trap. Je huis heeft meer opties dan je denkt en opbergruimte kan je nooit genoeg hebben. Hen je gedacht aan je koffers, donsdekens, etc.
  4. Bij een Japanse trend (Marie Kondo) die de wereld verovert, wordt kleding verticaal opgeplooid. Meer overzicht, meer ruimte over, minder kreuken. Probeer zelf maar eens.

 

Met deze tips & tricks ben je alweer een stap dichter bij jouw droomkast, maar niets zo goed als een professioneel advies op maat natuurlijk.

Of het nu een volledige dressing, kledingkast, ladekast of schoenenkast is, neem gerust contact op met onze ontwerpers, en kijk samen met ons hoe we jouw ruimte kunnen vormgeven. En dat zoals steeds met oog voor design, ergonomie en efficiëntie.

 

Ontwerper Eveline geeft in dit Instagram bericht graag een woordje uitleg.

 

Eveline Laureys
Deel dit artikel